Birgit Nilsson Museum

Övernatta på Hotell Hovs Hallar

Båstad kanske är mest känt för att locka tennissugen publik från hela världen till Swedish Open varje Juli, men Båstad är också känt för att vara vår kanske mest folkkära operasångerska genom tidernas födelseort. Birgit Nilsson föddes nämligen 1918 i Västra kastrups socken som numera är en del av Båstad kommun. Idag är Birgit Nilssons barndomshem enligt hennes egen önskan omgjort till Birgit Nilsson Museum – ett populärt och omskrivet museum där besökarna får lära sig om Birgit och hennes musikaliska arv.

Sök lediga rum

Planerar du att besöka Birgit Nilsson Museum och behöver någonstans att bo så är du mer än välkommen till Hovs Hallar Hotell. Vi är ett hotell med den ena foten i naturen och den andra i civilisationen. Vi ligger ett stenkast från underbara och mystiska Hovs hallar – ett område med dramatiska klippformationer precis intill det böljande havet. Samtidigt ligger Båstad endast tio minuter bort med bil.

birgit nilsson museum

Planerar du att besöka Birgit Nilsson Museum och behöver någonstans att bo så är du mer än välkommen till Hovs Hallar Hotell. Vi är ett hotell med den ena foten i naturen och den andra i civilisationen. Vi ligger ett stenkast från underbara och mystiska Hovs hallar – ett område med dramatiska klippformationer precis intill det böljande havet. Samtidigt ligger Båstad endast tio minuter bort med bil.

Kort om Birgit Nilsson

Märta Birgit Nilsson föddes 1918 i Västra kastrups socken. Hon var det enda barnet till bönderna Nils Petter Svensson och Justina Svensson. Redan vid tre års ålder uppvisade Birgit sin musikaliska talang då hon började ta fram melodier på ett leksakspiano hon fått av en dräng på gården. 1941 blev hon antagen på Kungliga Musikhögskolan som elev i solosång.

Birgit gjorde sin debut på Kungliga Operan 1946, men det var ett år senare som hon verkligen slog igenom då hon spelade Lady Macbeth i en uppsättning av Verdis Macbeth. Hennes karriär tog henne runt världens största scener tills hon lade av med operan 1982.

2008, tre år efter hennes bortgång 2005, kom det fram att hon instiftat ett pris – The Birgit Nilsson Prize – som idag är världens största pris inom klassisk musik med den hisnande prissumman på 1 miljon dollar. Utöver instiftandet av priset ville Birgit att hennes barndomshem skulle förvandlas till ett museum om henne och hennes liv.

Sedan 2016 pryder Birgit Nilsson framsidan på 500-kronorssedeln. .

Om Birgit Nilsson Museum

Även fast man inte är en konnässör av klassisk musik så är Birgit Nilsson Museum tveklöst värt ett besök. Birgit var utanför musiken en intressant och älskvärd människa, känd för sin humor. Att kliva in i muséet är som att kliva in i Birgits barndom då den välbevarade gården ser likadan ut idag som den gjorde då. Varför inte unna sig en guidad tur för att verkligen ge sig själv en unik och minnesvärd upplevelse? Faktum är att en del av personalen har personliga minnen av Birgit som de gärna delar med sig av.

Tips andra aktiviteter du kan göra under din vistelse

I den här texten tänkte vi bjuda på fyra härliga saker att göra i området runt Båstad och Torekov. Såklart finns det en charm i att upptäcka sina egna smultronställen, och i den här listan kan vi omöjligt berätta om alla aktiviteter man kan göra och platser att besöka. I den här listan hittar du helt enkelt några av våra personliga favoritsaker att göra i Båstad/Torekov-området.

1. Gör en heldag vid havet

Både Torekov och Båstad ligger längs med den vackra Skåne-kusten. Här finns ett stort antal av fina badplatser och det är inte svårt att spendera en heldag på stranden, vilket många väljer att göra. Under sommarhalvåret är badande en av de största anledningarna till att så många väljer att besöka Båstad och Torekov. I både Torekov och Båstad finns det många badplatser och allt som hör till – glass, strandpromenader och bryggor att dyka från. Letar man efter något att göra är bad ett perfekt alternativ eftersom de som vill ta det lugnt kan ligga och sola på stranden medan de mer aktiva simmar och hoppar i vattnet.

2. Golf i Båstad och Torekov

Golf är kanske inte det självklara alternativet för alla som letar efter något att göra i Båstad och Torekov-området. Men sanningen är att spela golf faktiskt är något de flesta kan göra. Du behöver inte vara proffs eller ens ha grönt kort för att testa att slå några bollar. I närheten av Båstad och Torekov finns flera av Sveriges bästa golfbanor, och kanske de vackraste också. Böljande landskap och grönskande natur kan tilltala de flesta. Bland våra gäster är Bjäre GK, Båstads GK och Torekov GK några av de mest populära alternativen.

3. Gör en utflykt till Hovs Hallar

För den som letar efter något att göra och tycker om vacker natur är Båstad och Torekov ett säkert kort. Hovs Hallar är ett fantastiskt naturreservat med natur som hämtad från filmens värld. Gör en utflykt hit och upptäck de dramatiska klippformationerna som möter havet på ett mycket effektfullt sätt. Här är det enkelt att spendera en dag med att göra ingenting – strosa runt och se dig omkring i naturen. Det är ett perfekt sätt att få lite återhämtning och ladda batterierna.

4. Upptäck de små mysiga butikerna

Något som är populärt att göra är att besöka de små hemtrevliga butikerna som finns utspridda över hela Bjärehalvön, inte minst inne i Torekov och Båstad. Här kan du hitta hemgjorda bakverk, egenodlade grönsaker och handgjorda kläder, och mycket mer. Om du inte har något att göra en dag kan shopping på Bjärehalvön vara ett klokt val. Utbudet av butiker är lika personligt som varierat och det finns tillräckligt många butiker runtom Båstad och Torekov för att shoppa en hel dag.

Hovs Hallar Hotell – Boende med närhet till Birgit Nilsson Museum

Även fast man besöker Birgit Nilsson Museum och inte bor hos oss så är det ändå värt att titta förbi. Klipporna vid Hovs hallar är minst lika dramatiska som Wagners verk och bör definitivt upplevas, och varför inte då passa på att lyxa till det med en utsökt lunch eller middag i vår restaurang?  Vi är stolta att servera fisk, vilt och grönt från närområdet och våra duktiga kockar kan sannerligen konsten att få våra rätter att komma upp i höga C. Du är alltid välkommen till oss på Hovs Hallar Hotell. Vi ser fram emot att få ta hand om dig!

Boka konferens vid havet

Hos oss kan ni konferera i en natur skapad av sol, vind och vatten. Totalt har vi fem konferenslokaler med olika storlekar, standard och prisklasser. Ett möte hos oss kombinerar effektivt arbete med underbar natur.

LÄS MER

Välkommen på lunch

Samtliga vardagar: 11.30-14.30

Lunchmeny denna vecka